DSC05056

Ondernemen in Twente met een groenblauw randje

Duurzaamheid is een veelgehoord thema en krijgt telkens weer een hogere prioriteit wanneer de weersinvloeden impact hebben op de wereld om ons heen. Vervolgens ebt het weer weg en gaan we verder met de dagelijkse gang van zaken. Ondanks nieuwe initiatieven die we in Twente kennen, zoals bijvoorbeeld de Twentse Golf en de Waterstof Hub, is er nog veel werk aan de winkel.


De transitie naar een duurzame en circulaire economie vereist nieuwe businessmodellen en een verandering in mindset van het traditionele take-make-waste paradigma naar circulaire productie en consumptie. Bedrijven moeten zich aanpassen aan veranderende wet- en regelgeving (CSRD), duurzaamheidseisen en technologische innovaties. Ook het stimuleren van circulaire businessmodellen binnen de maakindustrie en de gezamenlijke aanpak van urgente transitie-thema’s zoals de energietransitie en arbeidsmarkttekorten versterken de noodzaak voor vernieuwde bedrijfsstrategieën.

Dienstbaar voor iedereen
Duurzaamheid kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Voor sommige bedrijven betekent het een langetermijnstrategie die bijdraagt aan de toekomst van het bedrijf, personeel en klanten. Voor anderen is de milieu-impact het belangrijkste. Duurzaam ontzorgen van opdrachtgevers is tevens een kansrijke en relatieversterkende strategie om het ondernemersklimaat op peil te houden. Bij veel bedrijven zijn duurzame klanteisen en de volatiliteit van grondstofprijzen belangrijke thema’s. Dit maakt circulaire strategieën aantrekkelijker vanwege voorspelbare en goedkopere grondstoffenstromen.

Droge zomers, natte winters
Een praktisch voorbeeld van een recent initiatief is De Twentse Golf. Het tekort aan (schoon) water zorgt er in Twente voor dat de stap voor bedrijven om zich in Twente te vestigen onaantrekkelijk wordt. Ook de bouw van woningen staat onder druk omdat het leveren van een wateraansluiting steeds lastiger wordt. Dat vraagt om een nieuwe kijk op het gebruik van water in deze regio. De Twentse Golf (een initiatief van Grolsch, Vitens en waterschap Vechtstromen) brengt innovatieve denkers en doeners samen om samen actie te ondernemen over het toekomstbestendig maken van het Twentse watersysteem. Door verschillende pilots en proeftuinen bevorderen zij het waterbewustzijn bij het bedrijfsleven. Zo kan bijvoorbeeld lokaal regenwater worden opgeslagen in zogenaamde wadi’s, vaak in combinatie met het vergroenen van de omgeving. Ook stimuleren zij het aanboren van andere bronnen van water door te kijken naar innovatieve filtertechnieken.

DSC08925
DSC08996

Toekomstbestendig netwerken is groene kracht bundelen
Kersverse directeur Franklin Tuin over de komst van het ‘groene blad’ van IKT: “wat je ziet is dat in Twente het ondernemen wel doorgaat, maar de randzaken zoals ook het verduurzamen soms extra expertise vraagt om in huis te halen. Veel ondernemers willen juist de randzaak omzetten naar een noodzaak. Dan kan het een flinke opgave zijn om de juiste mensen te vinden. Als ontwikkelnetwerk kiezen we er dan voor om de juiste mensen om ons heen te verzamelen die onze leden verder kunnen brengen met inspiratie en organisatie. Met de opzet van IKT Groen (voormalig Green Business Club Twente) zijn we in staat om voor de komende jaren laagdrempelig inspiratie en optimalisatie aan onze leden te bieden op dit thema. Soms komen de innovatieve ideeën ook uit onverwachtse hoek en dat is wat ons netwerk zo zinvol maakt. Als we allemaal onze uitdagingen en innovatieve ideeën delen, maken we allemaal onderdeel uit van de som der delen van een groene regio. Dat is wat ons ontwikkelnetwerk van toegevoegde waarde maakt.”

Leren van elkaar
Soms kunnen ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Belangrijk is dan om te beseffen dat de eerste stap de belangrijkste is. Leren van collega-ondernemers en concreet beginnen. Dat is precies wat IKT Groen wil faciliteren. Door alle leden van IKT te stimuleren na te denken over duurzaamheid en concrete handvaten te bieden om in actie te komen, maken we Twente tot meest duurzame regio.

Stevig in de schoenen
Het bestuur van IKT Groen kent leden uit verschillende ‘groene’ invalshoeken. Esther Jansen (WMKB) maakt CSRD laagdrempelig toepasbaar voor de Mkb’ers, Egbert Jaap Mooiweer (Stichting Twickel) kent het groenblauw van Twente tot op de laatste grasspriet. Daarnaast brengt Bart Breedijk (Heijmans) een perspectief vanuit de bouw en completeert Theo de Bruijn (IAA Architecten, oud-lector duurzaamheid bij Saxion) met een creatieve kijk de vergadertafel van dit diverse bestuur. Zij zijn aanjagers voor meer groen tussen het ‘IKT-rood’ met bijvoorbeeld ideeën voor een groen-fonds, doe-tanks op het gebied van bijv. netcongestie en het initiëren van projecten. Want Twente kan elke dag een beetje groener!