27 nov
Route in Google Maps

Bijeenkomst IKT College


Van der Valk Hotel Hengelo
Bornsestraat 400 te Hengelo
Hengelo


27 november 2018
16:00 - 18:30


Voor alle deelnemers van IKT

Beschrijving

Wat is ondermijnende criminaliteit?
Ondermijning of ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? Grofweg betekent het de vermenging van onderwereld en bovenwereld. Criminelen gebruiken mensen en diensten uit de bovenwereld om hun activiteiten uit te voereen. Het raakt ons allemaal: het kan ook uw bedrijf of uw medewerker in zijn grip houden. Ondermijning vindt georganiseerd plaats en het is een groot maatschappelijk probleem. Aan de oppervlakte is het lastig te herkennen. 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' een uitspraak van Johan Cruijff die hier zeer toepasselijk is.

Vele praktijkvoorbeelden
Wist u dat er in Twente alleen al met illegale hennepkwekerijen € 0,5 miljard wordt omgezet: van zolderkamertjes tot grotere kwekerijen op het platteland en bedrijventerreinen? Denk ook aan cybercriminaliteit. De ene collega mailt aan de andere collega een betalingsopdracht. Maar het verzoek komt niet van een collega, maar van iemand buiten de organisatie. 
Betaalt  uw huurder de bedrijfsruimte altijd contant, waarom is dat? En weet u wat er met busjes van uw medewerkers 's avonds en in het weekend gebeurt?

Weerbaar tegen ondermijning
Het doel van dit college is om u en uw bedrijf weerbaar te maken tegen ondermijning. Hoe blijft u buiten de invloed van deze vorm van georganiseerde criminaliteit? Hoe houdt u uw eigen organisatie schoon en hoe bewaakt u uw bedrijfsintegriteit? Zowel tijdens de inleiding als de kennissessies wordt verteld hoe u ondermijning herkent en wat u ertegen kunt doen. 

Inleiding
Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente vertelt in haar inleiding  over ondermijning in de regio Twente. 

Kennissessie 1: Cyber Security Centrum voor de Maakindustrie
Spreker: Jasper Hofman

Het doel van deze sessie is om de maakindustrie weerbaarder te maken tegen Cyberbedreigingen en hoe te handelen. Jasper Hofman is voormalig CISO van Thales NL, Security officer van Wehkamp en nu projectleider bij bovengenoemd centrum.

Kennissessie 2: Advanced Forensic Technology
Spreker: Jaap Knotter

Innovatieve oplossingen worden in deze sessie gedeeld. Jaap Knotter is lector Advanced Forensic Technology verbonden aan Saxion University of Applied Sciences. Dit lectoraat richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die opsporing van ondermijning en terrorisme kunnen verbeteren. Daarnaast kunnen het lectoraat ook vraaggestuurd en in samenwerking met het bedrijfsleven oplossingen zoeken of ontwikkeling in gang zetten.

Kennissessie 3: KienhuisHoving
Spreker: Lesley Broos

Als u dan toch getroffen wordt door cybercriminaliteit, wat zijn dan de juridische kaders, maar ook wat kunnen de gevolgen voor u als ondernemer zijn? Lesley Broos is advocaat ICT-recht en Privacy en deelt zijn kennis op dit gebied. 

Kennissessie 4: Politie en het RIEC Oost-Nederland
Sprekers: Karen Ottens en Joop van Droffelaar van het RIEC en Arjan Derksen van Politie

Politie en het RIEC Oost-Nederland - dit staat voor Regionaal Informatie en Expertise Centrum - nemen u mee in de ervaringen die de afgelopen tijd zijn opgedaan bij de regionale aanpak van ondermijning. Er wordt inzicht gegeven in de nabijheid en de opgaven waar de overheid voor staat. Maar deze opgaven kunnen niet zonder hulp van ondernemers en particulieren.  

Bij uw aanmelding dient u een keuze te maken tussen bovenstaande kennissessies. Wanneer een sessie 'overbooked' is, behouden we ons het recht voor om u een alternatieve sessie aan te bieden.

Programma

16:00 ontvangst met koffie/thee
16:30 inleiding door Burgemeester Ellen Nauta van de Gemeente Hof van Twente
17:00 aanvang kennissessies
17:45 korte plenaire terugkoppeling
18:00 informele nazit
18:30 einde