26 jan

Nieuws van IKT Saskia 25 jaar in dienst

Directeuren komen en directeuren gaan, maar de IKT-secretaresse blijft altijd bestaan. Dát blijkt uit het 25-jarig jubileum van Saskia Rikhof. Een officieel feestje zit er even niet in, net zo min als voor het 45-jarig bestaan van IKT zélf; een eerbetoon aan, en terugblik met, Saskia wél.

Je hebt haar beslist gezien als gastvrouw bij een IKT-bijeenkomst. En als je IKT belt of mailt, kom je ook bij haar uit: Saskia Rikhof, dé stabiele factor binnen IKT. Ze zorgt echt overal voor, van inkoop en archief tot koffie en contacten. “Ik beheer de agenda van directeur Annerie Bemthuis en van alle regio/kringbesturen en bijeenkomsten. Annerie zet de grote lijnen uit, ik zoek veel dingen uit. Met mijn helikopterview hou ik vervolgens alles bij wat er geregeld is. Ja, ik ben een echte regelneef. Of regelnicht, haha.”


Minder belletjes, meer flexibiliteit

Er zijn wel flinke verschillen in vergelijking met haar start in 1996. “Bellen gebeurt bijvoorbeeld niet zo veel meer. Contacten gaan nu vooral per mail. Daarnaast is deze tijd veel flexibeler; vroeger moesten deelnemers zich via antwoordkaartjes aanmelden voor bijeenkomsten. Nu mail je je deelname door en als dat lastminute gebeurt, kun je er nog makkelijk bij.” Er bleef ook iets gelijk: een aantal deelnemers was er al bij haar indiensttreding en is ook in 2021 nog altijd van de partij.


Spannende Twente Concerten

“Toen ik startte, vond ik het hoogtepunt van het jaar – het Twente Concert – voor vijfhonderd man organiseren heel spannend. Je wilt het immers zo perfect mogelijk doen”, haalt Saskia verdere herinneringen op. “Vips moest je in die tijd ook nog echt als vip behandelen.” Na twee jaar kwam de routine er gelukkig meer in. Elk jaar vóór de zomervakantie is ze dan ook al bezig met het concert. “En tegen die tijd dat je een mooie tafelschikking en kerkbankindeling hebt, belt er altijd wel een gast af. Dat lossen wij dan weer op”, stelt de secretaresse, die een en al geduld uitstraalt.


Lekker losjes

Wat ze vooral prettig vindt van haar werk? “De informelere bijeenkomsten, zoals het golftoernooi, de eindejaars­bijeenkomst en de zomerbijeenkomst. Deelnemers zijn dan wat vrijer en je krijgt dan meer contact met ze. Zo leer je mensen beter kennen.” Sowieso vindt ze de contacten met zo veel verschillende mensen bijzonder leuk; van mensen bij de provincie en in de horeca – voor bijeenkomsten – tot secretaresses van burgemeesters en bestuursleden.


In gesprek met gemeenten, onderwijs en meer

“Deelnemers hebben soms geen idee wat we allemaal doen; we zijn geen gezelligheidsclubje, maar onze besturen hebben bijvoorbeeld in elke IKT-gemeente één tot twee keer per jaar intensief overleg. Contacten hebben we ook geregeld met Twentse Tweede Kamerleden en het onderwijs; van roc, praktijk- en middelbaar onderwijs tot Saxion en UT. Daarnaast overleggen we met organisaties als de Green Business Club Twente en de Rode Loper, die mede uit onze koker komen. Van al die contacten en gesprekken profiteren onze deelnemers indirect ook weer.”


Jobhoppen of directiehompen

Vervelen doet het secretariaatswerk na 25 jaar zeker nog niet. “Veel mensen gaan ergens anders naartoe voor een andere werkgever. Door de wisseling van directeuren in al die jaren lijkt het juist alsof ik steeds weer een andere baan heb”, maakt ze duidelijk. “Directeur Jan-Pieter Loppersum was bijvoorbeeld meer de accurate en correcte gentleman, Arné Bagerman de meer Bourgondische commerciële man en Annerie kende ik al uit mijn en haar vorige werk in de bouw.” En met de vierde directeur op komst krijgt Saskia ook nu weer een ‘nieuwe baan’.


Van vuilnisman tot directeur

“Mijn ouders leerden me: het maakt niet uit of iemand vuilnisman of directeur is, maar of je iemand aardig vindt. Alles wat daaromheen zit, doet er niet toe. Dat heb ik nog steeds. En dat heeft IKT ook. We kennen veel deelnemers persoonlijk, proberen mensen zich welkom te laten voelen, als één grote familie.” Wel raadt ze iedereen aan ook zelf te investeren in deze familie, omdat het alleen van twee kanten werkt. Verder hoopt ze de vele trouwe deelnemers binnenkort weer live te zien en te spreken. Een mooie gelegenheid om dan nog eens te toosten op haar jubileum!